رشته رباتیک
با پیشرفت علم و تکنولوژی دستگاههای هوشمندی به نام ربات برای انجام فعالیتهایی که انسان توانایی انجام آن را ندارد.و روزبهروز نیاز بشر به ربات بیشتر میشود. چون که ربات توانایی انجام خیلی از کارها را دارد که انسان به تنهایی نمیتواند انجام دهند. و یا انجام آن برای انسان سخت است. به همین دلیل رشته رباتیک را ایجاد کردند، تا افرادی که علاقه به ساخت ربات دارند از طریق این رشته فعالیت کنند. اگر شما نیز به رشتهٔ مهندسی رباتیک علاقه دارید با ما در پیشنام همراه باشید.
رباتیک در ایران
به دلیل هزینههای بالای ساخت ربات همیشه ایران حضور بسیار کم رنگی در مسابقات جهانی داشته است. ساخت ربات جدید در ایران خیلی اتفاق نمیافتد. و ایران بیشتر نقش بازسازی و تعمیرات رباتهای وارداتی را دارند. تنها امیدی که میتوان برای پیشرفت این علم در ایران داشت. اینکه با گذر زمان مسئولان متوجه اهمیت آن بشوند. و بستر را برای گسترش متخصصین بیشتر فراهم کنند.
رشتهی مهندسی رباتیک چیست؟
مهندسی رباتیک Robotics engineering آموزشی با دید تخصصی به رباتیک شامل مهندسی برق، کامپیوتر و مکانیک است. که در ساخت و استفاده از ربات مورد نیاز است. مهندسی رباتیک زیرشاخهی رشتههای مهندسی است. که هدف آن ساخت، طراحی و بهرهبرداری از ربات است. مهندسی رباتیک از رشتههای جدیدی است. که قدمت آن به 15 سال هم نمیرسد. و میتوان. گفت میان رشتههای مهندسی برق الکترونیک، کنترل و مهندسی مکانیک، طراحی جامدات و مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار است. بعضی از مواقع مهندسی رباتیک را با رشتههای دیگر مانند مکانیک و کامپیوتر اشتباه میگیرند. اما در واقع اینطور نیست. حتی با وجود داشتن دروس مشترک با رشتهی مهندسی کامپیوتر نرم افزار و سایر مهندسیها هم میتوان. گفت که رباتیگ یک رشتهی کاملا مستقل است. رباتیک در مقطع کارشناسی ارشد در ایران به اسم مکاترونیک هست. و البته خود رشتهی رباتیک هنوز هم در ایران تدریس نمیشود.
مهندس رباتیک
یک طراح حرفهای که مسئولیت ایجاد ربات و سیستمهای رباتیک را بر عهده دارد. مهندس رباتیک است. مهندس رباتیک یک طراح پشت صحنه است. وظیفه آن طراحی و خلق رباتها و سیستمهای رباتیکی است. تا انجام یک سری از وظایف را برای انسان راحتتر کند. در واقع یک مهندس رباتیک با تکیه بر تئوریها و خلاقیت، سعی در کمک به ایمنتر شدن، آسانتر شدن و کارآمدتر شدن مشاغل – به ویژه در صنعت تولید دارد.
هدف رشته رباتیک
هدف این است. که دانشجویان این رشتهبتوانند. نقش مؤثری در توسعه و پیشرفن تکنولوژیهای مربوط به رباتیک داشته باشند. کاربرد ربات در حال حاضر برای کارهای روزانه کاربرد دارد. توسعه و تحقیق در مورد کاربردهای جدید و مهم آن نیازمند توجه به آن و تربیت مهندسان خلاق و متخصص است. در چند سال گذشته فعالیتهای چشمگیری در زمینه رباتیک در بین دانش آموزان و دانشجویان صورت گرفته که باعث به وجود آمدن علاقهمندی بسیاری به این رشته شده با ایجاد رشته مهندسی رباتیک میتوان به نیازهای صنعتی و اجتماعی با هم پاسخ داد.
دانش آموزان رباتیک با وجود ماهیت بینرشتهای و فعالیت تیمی مورد نیاز این رشتهتوانستند توانایی بسیار زیادی کسب کنند. و قادرند در تمام صنایعی که نیازمند طراحی ماشین آلات صنعتی هستند. به خوبی از عهده آن برآیند. و در پروژههای صنعتی بزرگ شرکت یا آن را با موفقیت رهبری نمایند.
ورود افراد به رشتهی مهندسی رباتیک
افراد علاقهمند به رشتهی رباتیک در دبیرستان در رشتههای فنی – مهندسی تحصیل کرده باشند. و در دروس ریاضی، فیزیک و هندسه پایهٔ قوی و خوبی داشته باشند. تا با شرکت در کنکور آزمایشی رشتهی ریاضی و فیزیک، بتوانند وارد رشتهی رباتیک در دانشگاه شوند. برای ورود میتوان ابتدا در دانشگاه رشتههای الکترونیک، کامپیوتر و یا مکانیک را انتخاب کنید. و در مقطع ارشد در گرایشهای رباتیک، هوش مصنوعی و مکاترونیک تحصیل کنید.
نرمافزارهای مورد نیاز در رشته رباتیک
امروزه در همه رشتهها، یادگیری نرمافزارهای تخصصی به افراد کمک میکند. تا در رشتهٔ خود توانمند باشند. این رشته نیز دارای نرمافزارهای تخصصی در حوزهٔ خود است. و یادگیری آنها برای تمامی دانشجویان و بهخصوص فارغالتحصیلانی که قصد ورود به بازار کار را دارند. الزامی است.
از جمله نرمافزارهای مهم در مهندسی رباتیک عبارتند از:
- Webots
- RobotWork.
- Solidworks
- Microsoft Robotics
- Catia
- ADAMS
آیندهی شغلی و بازار رشته رباتیک
معمولا همه انسانها به تکتولوژی و علم رباتیک علاقه دارند. گسترش این علم در فرآیندهای تمام زمینهها به خصوص پزشکی و کارخانهها و کارهای روزمره تاثیر داشته. به دلیل ارتباط با مهندسی الکترونیک، کامپیوتر و برق رباتیک بهعنوان یکی از بهترین مشاغل به حساب میآید. و تعداد فارغ التحصیلان آن کم است. هدف از پرورش این متخصصین در ایران این است که در این صنعت به خودکفایی برسیم. و هزینهها را کاهش دهیم. کارخانههایی مانند تراکتورسازی تبریز، ماشینسازی سایپا، کیش خودرو، کاشی سمنان، کارخانه ماشینسازی ایران خودرو، کاشی یزد و رب تبرک به دلیل دارار بودن از صنعت ربات و اتوماسیون دارای آینده شغلی خوبی برای این مهندسین هستند.